Groenekan

Potterie de Groenekan

Potterie de Groenekan werd in 1949 opgericht door Adrianus M. (Ad) van Rooij en zijn vrouw Annelies Theis, is later overgenomen door zoon Peter en heeft tot 1986 bestaan. Achter hun huis in het Utrechtse dorp Groenekan lag het atelier, waar in de begintijd dierfiguren (paarden en ezels) werden gemaakt. Door een goed contact met de directeur van de Utrechtse kunstacademie Artibus kwamen studenten in het atelier werken. Een mooie basis voor kwalitatief goede decoraties. Inspiratie hiervoor vond men onder andere in de oude Griekse- en Afrikaanse kunst. Zie foto hieronder (*).

Groenekan
Presentatie van producten van De Groenekan in de jaren 1950. Bron capriolus.nl – foto: Peter de Rooij, met toestemming.

Bij De Groenekan werd een geheime techniek ontwikkeld om aardewerk van schuimglazuur te voorzien dat voorkwam dat kleuren van de decoraties zich met het glazuur konden vermengen (*). In de collectie bevinden zich een aantal objecten van De Groenekan. Objecten die, begrijpelijk, nog wel eens worden aangezien voor Boonstra (zie verschillende posts over Boonstra op deze website) of van Werkhooven, maar vergelijking van objecten laat toch een duidelijk verschil zien. Met name Boonstra hanteerde een meer losse decoratiestijl en gebruikte een spuit- of gladde glazuur. De Groenekan probeerde ook losser te decoreren, maar in een duidelijk andere stijl en voorzag de binnenkant van een vaas, net als Boonstra, ook met een kleur (zie vaas hieronder). Maar de meeste decoraties kenmerken zich door een strakkere lijn. Het aardewerk zelf lijkt bij Groenekan wat dikker en steviger qua vorm. Hoewel Van Werkhooven zich voor bepaalde series ook liet inspireren door Oosterse- en Inca beschavingen, decoreerden ze daar (en met name ontwerper Rolf Kok) toch op een andere manier en gebruikten ander glazuur. Zie post over Van Werkhooven.

Het schuimglazuur van De Groenekan is duidelijk uniek. Hieronder een aantal voorbeelden van producten van De Groenekan uit de collectie. Producten werden niet gesigneerd en lang niet allemaal genummerd, waarschijnlijk wel allemaal gestickerd. De niet gestickerde objecten met abstracte decoraties in de collectie zijn gelinkt aan De Groenekan omdat een aantal objecten met vergelijkbare decors zijn gevonden die wel nog wel een sticker hebben.

De Groenekan leverde producten aan bekende winkels als: Hoyink (Utrecht en Eindhoven), Jungerhans (Rotterdam) en Goebels (Groningen). Op bepaalde momenten waren er 15 mensen werkzaam (*)

(*) Bron: www.capriolus.nl . Check deze website! Een zeer waardevolle bron van informatie over (Nederlands) keramiek.

© 2014-2024 Teksten en afbeeldingen: kekkekeramiek.nl