Wachten op je geliefde, onder een lantaarn of gewoon thuis in de deuropening

Binnen de Kekke Keramiek collectie heeft een deel van de vazen en bordjes een voorstelling met een dame, staand bij een straatlantaarn of in een deuropening. Dit thema komt ook voor op keramiek van Duitse makelij.

In het boek Tegendraads modern is de link al gelegd naar het lied
Lili Marleen/Unter den Lanterne’. De tekst van dit lied werd tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1915 door Hans Leip aan het front geschreven. Leip, een Duitse schrijver en dichter, diende als soldaat . De tekst is gebaseerd op zijn gedicht ‘Das Lied eines jungen Soldaten auf der Wacht‘ en had origineel de titel ‘Das Mädchen unter der Laterne’. Het gedicht werd in 1937 gepubliceerd en in 1938 van muziek voorzien door Norbert Schultze. Een jaar later werd het opgenomen door Lale Andersen. Daarna werd het in verschillende talen uitgebracht en ongekend populair door de uitvoering van Marlene Dietrich. (Bron en meer lezen: Hans Leip en Lili Marleen)

Teak ' Onder de Lantaarn'Bladmuziek van ‘Lili Marleen’, muziek Norbert Schultze

In de tekst van ‘Das Mädchen unter der Laterne’ beschrijft Leip een soldaat die denkt aan zijn geliefde Lili Marleen, die buiten de kazerne op hem wacht bij een lantaarn. Op het slagveld vraagt de soldaat zich af of Lili nog steeds daar wacht en op wie? In het laatste couplet is de soldaat zelf bij de lantaarn, waar hij zijn geliefde ooit ontmoette.

Eerste couplet:

…Vor der Kaserne vor dem großen Tor, Stand eine Laterne
Und steht sie noch davo, So woll’n wir uns da wiedersehn
Bei der Laterne woll’n wir stehn, Wie einst Lili Marleen…”
Zie verder

In een bevallige pose onder een lantaarnpaal staan wachten op een geliefde of scharrel zou iets ondeugender en minder romantisch ook kunnen betekenen:…..zie mij hier staan! Ik sta als een model te pronken, ik ben beschikbaar!!

De deuropening, meestal uitgebeeld met een simpele lijn, of een gestilleerde achtergrond van een huis of gebouw worden vaak als kader gebruikt om de dames in te plaatsen. Misschien een iets minder ondeugende variant? Gewoon netjes thuis opgehaald worden door je geliefde. Of was het juist de uitbeelding van een zelfbewuste, modene dame die er, modieus gekleed en gekapt, zelf op uit gaat?

Een selectie ‘Onder de lantaarn’ en gestileerde deuropeningen/gebouwen uit de collectie:

© 2016-2024 Teksten en afbeeldingen: kekkekeramiek.nl